Umění udělat si to hezký
Phnom Penh, 3:29 ráno. Zas nám kecali, že přijedeme až ráno. Jsme v tom, dle všemožných i nemožných informací, hrozně nebezpečným městě a překvapivě nás tu ve 4 ráno nikdo nepřepadne. Stejně tu nikdo není, jen pár tuktukářů, které absolutně nezajímáme, protože pospávají v hamakách zavěšených v tuk tuku. Co se týká spánku, vynalézavost jim opravdu nechybí. Jdeme pěšky do hostelu, není kam spěchat, máme zamluvenou až další noc. Ale po včerejšku v Sen Monorom jsme si ubytko našly dopředu.
Místo na snídani hledáme asi hodinu až skončíme v kavárně, kde jsme byly první den. A až teď si všímáme, že se jedná se o Mk Coffee. Jednu ze dvou poboček (druhá je v Sen Monorom). Je víc než pravděpodobný, že sem půjdeme i zítra na rozlučkovou snídani
Máme před sebou poslední společný den a strávíme ho na kole. Je trošku oříšek nějaké sehnat, všude nám chtějí kolo prodat a nechápou, že si ho chceme jen půjčit. Zachrání nás až pán z cyklo servisu (tady tomu asi tak neříkají, je to to nějaká špinavá dílna, ale chápeme se ).
Byl trošku oříšek nějaké sehnat, všude nám chtěli kolo prodat a nechápali, že si ho chceme jen půjčit. Zachránil nás až pán, který měl cykloservis (tady tomu asi tak neříkají, byla to nějaká špinavá dílna, ale chápeme se).
Cestou na ostrůvek Koh Dach se trošku zapotíme, poobědváme ovoce s výhledem na Mekong a navštívíme výrobnu hedvábí. Koh Dach neboli Silk Island. Na malém ostrůvku nedaleko centra kambožské metropole najdete klid a pohodu. Hedvábí se tu vyrábí tradičním způsobem. Vstup je jeden dolar, dostanete průvodce a můžete si tu koupit šálu nebo třeba peněženku. Ale je to čistě na vás, nikdo vás tu nebude otravovat jako třeba na trhu v cenru Phnom Penh . Dá se sem dostat na kole, motorce nebo tuktukem. Za malý trajekt přes řeku dáte asi 6 korun.
Ujet 40 km v asi 50°C je docela výkon, za odměnu si dáme polívku a závitky na bazaru v centru města.
Co si naopak nedáme je Balut. Největší lahůdka (pro místní) a nechutnost (pro mě ), kterou seženete všude. Jedná se o vejce na tvrdo na asijský způsob, které obsahuje částečně vyvinuté kachní nebo kuřecí embryo.
Může být výborným zdrojem bílkovin nebo Salmonelly .
Já do toho nešla, vidět místní jak z vajec vysrkávají malé ptáčky mi přišlo nechutný a dušička plakala. Na druhou stranu je to ode mě trošku pokrytectví. V tak chudé zemi je to výživově výborné jídlo a „normální“ vajíčka jím
Více info o přípravě nebo způsobu konzumace tady:
https://www.idnes.cz/xman/styl/balut-vejce-zarodek-natvrdo.A160401_124940_xman-styl_fro?https://www.idnes.cz/…/balut-vejce-zarodek-natvrdo…